topbanner
topbanner

Scrum


infostrait werkt met een iteratieve projectaanpak volgens Scrum. Hierdoor heeft de klant een actieve rol gedurende het project, is er veel interactie tussen klant en projectteam en onderling in het projectteam. Door het gebruik van Scrum wordt de klantvraag efficiënter bediend en is er na elke sprint een werkend (deel)product. Scrum is ontwikkeld om snel en effectief software te ontwikkelen. De oorsprong van Scrum ligt in de ICT-branche, maar wordt nu ook in verschillende andere branches gebruikt om projecten beter te managen.

Kenmerken van Scrum:

  • Klant bepaalt de scope en prioriteiten,
  • Focus op resultaat / meeste toegevoegde waarde,
  • Iteratief,
  • Zelfsturend, multidisciplinair team,
  • Flexibel,
  • Validatie aan het einde van iedere sprint,
  • Altijd een werkend softwareproduct.

Hoe werkt Scrum?

Bij Scrum wordt er gewerkt in kleine teams (5-7 personen). De opdrachtgever bepaalt de scope en prioriteiten. Het team zet dit om in een werkende oplossing, waarbij het scrum-team hiervoor verantwoordelijk is en zichzelf managet. Scrum gaat ervan uit dat de benodigde kennis in het multidisciplinaire team aanwezig is. Het team maakt zelf de planning, benoemd blokkades en verdeelt onderling de taken. Het team detailleert 1) alleen de zaken die nodig zijn en 2) de meeste waarde voor de opdrachtgever opleveren.

De scrum-master is verantwoordelijk voor het totale proces, dit is echter niet de baas van het team, maar een teamlid met extra taken en verantwoordelijkheden. Het team ontwerpt, configureert, ontwikkelt en test software in korte cycli. Eén cyclus wordt een ‘sprint’ genoemd. Een sprint duurt minimaal twee weken en maximaal vier weken. Aan het einde van elke een sprint wordt het (deel)product release klaar opgeleverd. Hierdoor is het (deel)product altijd klaar, en kan de opdrachtgever direct aan de slag met de software.